Sivut

sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Silityskuvien kiinnittäminen

Kuvien kiinnittämiseen löyvät ohjeita useilta eri sivustoilta ja hyvin pitkälti - kaikkien silityskuvien kiinnitysperiaate on sama. Muista kuitenkin että eri kalvovalmistajien kalvotkin käyttäytyvät hivenen eri tavoin. Tämä yleispätevä ohje pätee ainaki TinttaMarilla myytävien kalvojen kanssa.
Silityskuva/kalvo kiinnitetään vaatteeseen silittämällä sitä silitysraudalla. Vaihtoehtosesti voit käyttää prässiä, jos sellanen sinulta iteltä tai esimerkiksi kyläsi kirjastosta löytyy.
Valikoimassamme (TinttaMarilla) on kahdenlaisia silityskalvoja. Kalvot voivat olla joko Coolflex (Kimaltavat, heijastimet ja muut efekti-kalvot kuten seeprat, käärmeet jne) tai Hotflex-kalvoja (Näitä löytyy meiltä matta- ja kiiltäväpintasina). Molempien kiinnitystapa on sama, mutta toisesta suojakalvo poistetaan, kun silityskuva on kuuma (HOT) ja toisesta kun se on kunnolla jäähtynyt (COOL).
Varmista siis aina, kummanlainen silityskalvo sinulla on valittuna. Tuut sen huomaamaan kyllä kuvan suojamuovia irroittaessasi että kumpi kalvo sinulla on käytössä. :)
Teeppä siis näin:
· Sääjä silitysrautasi kahteen tai kolmeen pisteeseen riippuen rautasi tehosta. Aloita mieluummin pienemmällä lämmöllä.
· Kytke raudan höyrytoiminto pois päältä kuvan kiinnittämisen ajaksi.
· Aseta kangas/vaate, johon kuvan haluat kiinnittää, tasaselle ja jämäkälle alustalle. Alustan tulee kestää kuumuutta.
· Leikkaa leivinpaperia valmiiksi. Palan tulee olla kooltaan sellanen, että se peittää valitsemasi silityskuvan. Eikä siis pergamiinipaperia tai voipaperia.
· Poista rapiseva taustapaperi (meillä käytössä pergamiinipaperi) kuvan takaa varovasti.
· Asettele silityskuva kirkas muovi ylöspäin valitsemaasi kohtaan kankaalle.
· Laita leivinpaperi kuvan päälle.
· Paina kuvaa lujasti kuumalla raudalla leivinpaperin läpi noin 5-10 sekuntia yhtä kohtaa kerrallaan -  koko kuvan alueelta. Muista - Ilman höyryä!
· Kokeile varovasti irtoaako suojamuovi kuvan päältä helposti. Jos ei, niin paina kuvaa leivinpaperin läpi uudestaan silitysraudalla. 
· Hotflex kalvojen kanssa - poista suojakalvo varovasti kuvan päältä, kun kuva on vielä kuuma mutta varo polttamasta sormiasi, suojakalvo on todella kuuma.
· Coolflex kalvojen kanssa - odota, että kuva on jäähtynyt ja poista suojakalvo vasta jäähtyneenä. Tämä voi olla hyvinkin haasteellista ja suojamuovi voi irrota pienissä palasissa jos et malta ootella riittävän pitkään.
· Kun oot saanu suojamuovin irrotettua, paina kuvaa vielä leivinpaperin läpi noin 10-20 sekuntia, kohta kerrallaan koko kuvan alueelta. Kun kuva on kiinnittynyt kankaaseen kunnolla, kankaan silmukoiden pitäisi erottua silityskuvasi lävitse ja kuvan tuntua kohona nurjalla puolella. Joistakin kalvoista on hurjan vaikia havaita kiinnittymistä oikealta puolelta.
Muuta huomioitavaa:
· Kalvojen pitäisi kestää 60 asteen pesu, mutta suosittelemme vain 40 asteen pesua.
· Älä käytä kuivausrumpua kuvallisten tekstiilien kanssa. Tai jos käytät, käännä ainakin vaate nurinpäin. Tätä en kuitenkaan suosittele jos haluat pitää huolta silityskuvastasi.
· Jos kuva lähtee irtoamaan pesussa, eipä hättää - voit kiinnittää sen uuelleen painamalla kuvaa varovasti silitysraudalla leivinpaperin lävitte.

Ei kommentteja: